infoblokk_kedv_final_felso_cmyk_ESBA

 

 

 

 

 

Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése

 

Kedvezményezett: Ároktő Község Önkormányzata

Projekt címe: Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Ároktő, Sajópetri, Tard és Tibolddaróc településeken

Támogatás összege: 138,72 millió forint

Támogatás intenzitása: 100%

A projekt fizikai zárása: 2023.12.31.

Projekt azonosító száma: TOP-3.2.1-16-BO1-2020-00151

 

Projekt bemutatása

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) stratégiai célja az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, csatlakozva a globális erőfeszítésekhez, az intézkedés átfogó célja az önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése.

A most záruló beruházás során a projektben részt vevő Önkormányzatok tulajdonában álló, összesen 4 db önálló energetikai rendszerrel rendelkező épület energetikai korszerűsítése valósult meg konzorciumi együttműködés keretén belül. Energetikai korszerűsítésre került:

  • Ároktő, volt Polgármesteri Hivatal
  • Sajópetri, Művelődési Ház
  • Tard, Polgármesteri Hivatal
  • Tibolddaróc, Polgármesteri Hivatal

A pályázat keretén belül az itt felsorolt épületek külső határoló szerkezeteinek korszerűsítése (utólagos homlokzati és födém hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése), fűtési, használati melegvíz rendszerek korszerűsítése valósult meg. Az épületeken napelemes rendszerek telepítésével lesz biztosítva a megújuló energia használata, a környezetterhelés csökkentése.

A hamarosan befejeződő fejlesztéssel a projektben részt vevő Önkormányzatok hozzájárulnak az épületek gazdaságosabb fenntartásához, egységes településkép létrehozásához, a település lakossága szempontjából egy élhetőbb környezet kialakításához, valamint az érintett épületekben lévő szolgáltatások színvonalának emeléséhez. Mivel az épületek a nagyközönség számára látogathatóak lesznek, ez nagy mértékben elősegíti a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, mely szintén a program egyik feladata.

A projekt finanszírozása az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap Társfinanszírozásával, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül valósult meg.

 

 

_______________________________________________________________